Venezuela propune la MERCOSUR consolidarea alianţelor pentru economia productivă


Mercosur_venezuelaCaracas, 20 decembrie (Agenţia Venezueleană de Ştiri)

Ministra pentru Relaţii Externe a Republicii, Delcy Rodríguez, a propus duminică în cadrul consiliului de miniştri al Pieţei Comune a Sudului (MERCOSUR), reunit la Asunción, în Paraguay, consolidarea alianţelor cu blocurile regionale şi emergente, în vederea impulsionării economiilor productive în serviciul popoarelor.

A semnalat că Venezuela susţine formarea unei zone economice complementare cu ţările Alianţei Bolivariene pentru Popoarele Americii Noastre (ALBA), Comunitatea Caraibelui (CARICOM), precum şi grupul BRICS format din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.

Luând cuvântul în cadrul Consiliului de Miniştri al MERCOSUR, Ministra venezueleană a spus că din această întâlnire trebuie să rezulte noi baze „de integrare productivă a economiilor noastre, a modelelor noastre, a ţărilor noastre, a popoarelor noastre”.

„MERCOSUR reprezintă una dintre economiile cele mai importante la nivel mondial, plasându-se chiar înainte de economiile dezvoltate”, a declarat ministra în intervenţia sa, citata şi pe contul de Twitter al Ministerului venezuelean pentru Relaţii Externe, @vencancilleria.

„Este necesar un moment de reflecţie asupra modului în care se poate angaja şi integra MERCOSUR în acest context de dificultate economică la nivel mondial”, a afirmat cu convingere.

A reiterat propunerea de stabilire a unor alianţe între MERCOSUR şi blocuri precum ALBA, CARICOM şi puternicul bloc emergent BRICS, din care face parte republica soră Brazilia. Ministra de Externe a subliniat, de asemenea, că America de Sud este un teritoriu al păcii, fapt fundamental pentru consolidarea alianţelor. „Trebuie să apărăm acest teritoriu al păcii într-o lume complet supusă convulsiilor”,  a insistat.

De asemenea a dresat un bun venit ministrei de externe argentiniene, Susana Malcorra, care după triumful lui Mauricio Macri, s-a alăturat grupului de miniştri de externe ai MERCOSUR. Întrunirea miniştrilor de externe a avut loc înaintea celui de-al 49-lea Summit al Şefilor de State din cadrul MERCOSUR.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets