Venezuela protestează cu fermitate  în fața diplomaților UE în Caracas, față de agresiunile constante asupra suveranității noastre

Venezuela protestează cu fermitate în fața diplomaților UE în Caracas, față de agresiunile constante asupra suveranității noastre


Caracas, 24 ianuarie 2018 (MPPRE)

Ministrul de Externe al Republicii Bolivariene Venezuela, Jorge Arreaza, a avut miercuri o reuniune cu reprezentanții diplomatici ai douăsprezece țări ale Uniunii Europene, cu scopul de a le înmâna o notă de protest pentru a exprima fiecărei țări din cadrul blocului, respingerea categorică a pretinselor și ilegalelor sancțiuni emise luni, cu privire la funcționari publici ai Guvernului Bolivarian.

Întâlnirea a avut loc la Casa Galbenă Antonio José de Sucre, Salonul Simón Bolívar, din Caracas, unde Ministrul Puterii Populare pentru Relații Externe a afirmat că ”aceste sancțiuni constituie agresiuni neobișnuite, aflate absolut în afara dreptului internațional public, fiind totodată inoportune”.
“Sunt decizii care au fost luate cu intenția de a afecta suveranitatea venezuelană și de a genera noi episoade de violență în Venezuela”. De asemenea, ministrul Arreaza a afirmat că aceste decizii luate de Uniunea Europeană, conform propriilor reglementări, sunt ”absolut fragile din punct de vedere legal și se află în afara oricărei logici diplomatice”, întrucât încalcă propriile principii fundamentale.

Ministrul de externe a folosit prilejul pentru a reaminti corpului diplomatic faptul că exact din balconul Casei Galbene, de unde poporul capitalei Caracas a alungat guvernul spaniol acum 200 de ani, a avut loc prima consultare populară cu poporul venezuelan. A subliniat că ”de atunci, noi bolivarienii am consultat poporul în luarea marilor decizii”. Această decizie a poporul capitalei Caracas a constituit primul dintre numeroșii pași făcuți în vederea garantării independenței noastre, proces care a eliminat vestigiile imperiului colonial din Venezuela.

Pe de altă parte, a informat că Guvernul Președintelui Nicolás Maduro va răspunde acestei lamentabile agresiuni prin intermediul poporului, în fața noilor sancțiuni, noi alegeri; ”Poporul este cel care va decide viitorul țării noastre, acesta fiind motivul convocării alegerilor prezidențiale”. De asemenea, a semnalat că vor fi deschise procedurile judiciare corespunzătoare, având proceduri particularizate pentru fiecare țară care face parte din Uniunea Europeană.

În cele din urmă, ministrul Arreaza a citat Articolul 5 din Constituția Republicii Bolvariene. ”Suveranitatea aparține în mod netransferabil poporului, care o exercită în mod direct în forma prevăzută de prezenta Constituție și de lege și, în mod indirect, prin intermediul votului, de către organele care exercită Autoritatea Publică. Organele statului emană de la suveranitatea populară și sunt supuse acesteia”. A reafirmat că ”prin propria noastră legislație și prin propria noastră independență ne vom rezolva problemele”.

Sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets