Venezuela ratifică apărarea stabilizării pieței petroliere


ratificare_piata_petrolCaracas, 16 Nov. AVN.

Președintele Republicii, Nicolás Maduros, a ratificat miercurea aceasta, că Venezuela ca membru fondator al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), își menține poziția fermă în apărarea stabilității pieței hidrocarburilor și a prețului corect al petrolului.

”Contați pe sprijinul Republicii Bolivariene Venezuela și a Guvernului revoluționar pe care îl conduc pentru continuarea eforturilor întreprinse în demersul de stabilizarea definitivă a pieței petroliere și consolidarea OPEC și a noilor alianțe cu țărle non – OPEC”, a declarat deminitarul național Secretarului General al grupului petrolier Mohammed Barkindo, în cadrul întâlnirii cu acesta de la Palatul Miraflores, Caracas.

Șeful Statului a evidențiat progresul atins în cadrul OPEC, dar și al producătorilor externi ai grupului pentru a exercita acțiuni comune care să permită crearea unui impact pozitiv.

”Sunt eforturi întreprinse practic de doi ani deja, 2015 și 2016 și deja există suficientă conștientizare, suficientă voință din partea țărilor OPEC, în primul rând, pentru a face pasul de la sfârșitul lui noiembrie”, a declarat acesta referindu-se la viitoarea reuniune OPEC la nivel de miniștrii, care va avea loc pe 30 noiembrie în Viena, Austria.

În cadrul acestei întâlniri se prevede ca cele 14 state membre ale grupului să contrasemneze acordul de congelare a producției de aur negru între 32,5 și 33 milioane de barili, care a fost semnat în cadrul celui de-al XXV-lea Forum Internațional al Energiei, de la Alger din septembrie anul acesta, care are ca finalitate contribuția la stabilizarea pieței petroliere.

De la sfârșitul lui iunie 2014 prețurile hidrocarburilor au scăzut sub 60%, ceea ce a afectat echilibrul pieței și relațiile dintre țările producătoare și cele consumatoare de energie, din cauza unei supraproducții de petrol a țărilor OPEC și non OPEC, precum și prin gazele de șist ale SUA. De atunci se lucrează la un acord contundent în favoarea popoarelor.

Este ”un acord contundent, de reducere a producției și de construire a noilor mecanisme de stabilizare a pieței și de recuperare a prețului petrolului, la cel nivel care să poată garanta restabilirea investițiilor pentru următorii 10, 20 de ano, și care să garanteze, de asemenea și un preț realist, just și echilibrat pentru țările care dețin această bogăție și care întreprind mari eforturi pentru a o exporta către restul lumii în vederea funcționării economiei”, a reiterat Președintele Maduro.

”Deja este avansat la un nivel maximal toto ceea ce am putea noi să obținem cu acest nou consens, foarte avansat și nou”, a adăugat acesta.

Pe de altă parte, demnitarul venezuelean a menționat că în cadrul întâlnirii cu Barkindo a fost propice să se amintească de eforturile Comandantului Hugo Chavez, pentru restituirea rolului OPEC ca un garant al stabilizării pieței petrolului.

În anul 2000 liderul revoluționar a întreprins o campanie pentru a salva principiile fundamentale ale politiciii petroliere, schițată de venezueleanul Juan Pablo Perez Alfonso și menită să prevină scăderea prețurilor produsă de excesul de ofertă.

”A fost o reuniune cu un fond uman profund, amintind de Comandantul Hugo Chavez, al cărui spirit a fost astăzi foarte prezent în cadrul reuniunii, în amintiri, în valorificarea dimensiunii istorice, în previziunile realizate asupra economiei, finanțelor petroliere pentru restul acestui secol”, a adăugat Maduro.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets