VENEZUELA RESPINGE RAPORTUL ILEGITIM AL DEPARTAMENTULUI DE STAT DIN SUA CARE ÎNCALCĂ DREPTUL INTERNAȚIONAL PUBLIC


REPUBLICA BOLIVARIANĂ VENEZUELA
MINISTERUL PUTERII POPULARE PENTRU AFACERI EXTERNE

COMUNICAT

Republica Bolivariană Venezuela respinge categoric raportul nelegitim și abuziv „Strategia Internațională pentru Controlul Stupefiantelor 2017’’, elaborat de către Departamentul de Stat al SUA, care încalcă principiile fundamentale ale Dreptului Internațional Public, cum ar fi egalitatea juridică a Statelor și neintervenția în problemele interne, prin intermediul cărora guvernul Statelor Unite își propune să devină un jandarm mondial.

Este grav, contestabil și absolut nedemocratic că Statele Unite ale Americii, în pretinsul său rol de polițist supranațional, să nu cunoască și să submineze sistemele de prevenire și control ale criminalității din Statele suverane, și organizațiile internaționale specializate în acest domeniu, ale căror competențe și responsabilități nu pot fi delegate.

Este ceva neobișnuit ca, în dorința sa de hegemonie extrateritorială, o țară să încerce să impună lumii politica sa de standarde duble, arătând spre națiunile care sunt angajate în monitorizarea și combaterea traficului ilicit de droguri ilegale, în timp ce eșuează mizerabil în propriul său teritoriu în îndeplinirea responsabilității internaționale.

De asemenea, este discutabil că țara care deține hegemonia financiară mondială, al cărei sistem bancar execută o politică falsă de spălare de active provenite din producția și traficul de droguri, încearcă să dea lecții comunității internaționale cu încălcarea suveranității și jurisdicției Statelor. Mai rău este, având în vedere că Statele Unite ale Americii, principala piață de droguri din lume, a eșuat răsunător în protejarea dreptului la sănătate al cetățenilor săi.

Nereușitul „război împotriva drogurilor’’ desfășurat de Statele Unite ale Americii, care trece dincolo de granițele sale, a fost folosit doar pentru a extinde o politică militaristă și intervenționistă, care încalcă masiv drepturile omului pentru popoare întregi, și crește atât producția, cât și traficul de droguri, cum ar fi legitimizarea activelor provenite din acest delict.

Republica Bolivariană Venezuela își reafirmă respingerea absolută a acestui Raport ilegal și nelegitim, și solicită Statelor Unite ale Americii să desfășoare eforturi sincere și eficiente în cooperarea internațională care să permită o acțiune eficientă în controlul drogurilor.

Caracas, 4 martie 2017

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets