Venezuela salută decizia ONU de a continua Bunele Oficii pentru soluționarea disputei cu Guyana pentru teritoriul Esequibo

Venezuela salută decizia ONU de a continua Bunele Oficii pentru soluționarea disputei cu Guyana pentru teritoriul Esequibo


onu_guyanaCaracas, 16 decembrie 2016 (MPPRE).

Republica Bolivariană Venezuela a salutat vineri concluziile Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, privind continuarea Bunelor Oficii în controversa asupra Esequibo.

Așa a fost anunțat de către ministra Puterii Populare pentru Afaceri Externe, Delcy Rodriguez, care a adăugat pe contul său de Twitter, că “în orele următoare îl vom face pe Secretarul ONU să ajungă la poziția reiterată de Venezuela pentru a respinge recursul Curții Internaționale”.

Venezuela își reafirmă angajamentul față de soluția negociată pentru această controversă și cere statului Guyana respectarea în bună credință a Bunelor Oficii care, printr-o decizie a Secretarului General al Națiunilor Unite, va continua pentru un ultim an, până la sfârșitul lui 2017, cu un mandat consolidat de mediere.

“Este victoria Diplomației Bolivariene de Pace, condusă de președintele Nicolas Maduro, care a menținut fermă poziția Venezuelei cu privire la Bunele Oficii”, a spus Titularul de Externe venezuelean.

În acest context, a subliniat faptul că Acordul de la Geneva, care conferă Secretarului General al Națiunilor Unite puterea de a alege între mijloacele pașnice de soluționare prevăzute la Articolul 33 din Carta Națiunilor Unite, favorizează soluția practică, amiabilă și satisfăcătoare pentru ambele părți prin negociere.

Ban Ki-moon a declarat vineri președinților Venezuelei, Nicolas Maduro, și cel al Guyanei, David Granger, care sunt concluziile sale cu privire la măsurile cele mai potrivite pentru soluționarea controversei referitoare la granițele dintre cele două țări.

El a reamintit faptul că, în contextul Acordului de la Geneva, în ultimii 25 de ani s-a desfășurat un proces de Bune Oficii cu Secretarul General pentru a găsi o soluție la această dispută. Până în prezent, acest proces a avut participarea a trei Reprezentanți Personali ai Secretarului General. În ciuda acestor eforturi, nu a fost posibilă depășirea diferențelor de fond dintre cele două părți.

Prin urmare, Ban Ki-moon a concluzionat că prezentul Proces de Bune Oficii, care a fost realizat încă din 1990, va continua în 2017.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets