Venezuela se confruntă cu un nou atac violent al războiului financiar activat din exterior


Caracas, 02 decembrie 2016 (AVN).

Președintele Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolas Maduro, a avertizat asupra unui atac la platforma tehnologică de tranzacționare comercială și de plată electronică cu carduri de credit și de debit, o parte a războiului financiar care se desfășoară împotriva Venezuelei.

Noua agresiune a războiului financiar împotriva Venezuelei a început cu o blocare a plății în valută străină către furnizorii internaționali, lucru care a împiedicat, încă de acum trei luni, debarcarea a 29 de nave container cu produse necesare pentru prelucrarea și elaborarea alimentelor în țară.

’’68 de zile am căutat mecanisme de plată, și acest lucru, bineînțeles trebui să îl spui poporului, acest lucru a avut un impact negativ asupra distribuției de alimente’’, a spus zilele trecute coordonatorul național de la Comitetele Locale de Furnizare și Producție, Freddy Bernal.

Apoi, compania financiară americană J.P.Morgan a mințit în legătură cu o presupusă ’’întârziere’’ a companiei petroliere de stat Pdvsa, în legătură cu conformitatea plăților pentru cupoanele obligațiunilor corespunzătoare anilor 2021, 2024 și 2035.

Cu toate acestea, compania petrolieră de stat Pdvsa a spus că a anulat la timp titularii obligațiunilor. J.P.Morgan nu a clarificat niciodată ce s-a întâmplat. Guvernul național a anunțat o plângere internațională asupra companiei financiare.

“A fost o operațiune brutală care a durat săptămâni și a avut complicitatea unui deputat venezuelean (de la Partidul Popular Voință) Luis Florido, care a călătorit pentru a discuta cu deținătorii de obligațiuni, să depună mărturie împotriva Pdvsa și să provoace o criză în țară”, a denunțat președintele Maduro.

Cel mai recent atac a avut loc vineri, cu paralizarea punctelor de vânzare pentru plata cu cardul de credit și debit din partea Consorțiului Creditcard, companie responsabilă în Venezuela cu procesarea plăților electronice, gestionarea operațiunilor cardurilor de credit și debit ale instituțiilor financiare.

Consorțiul privat a atribuit problemele punctelor de vânzare pentru “defecțiuni tehnice” pe platforma tehnologică. Președintele Maduro a spus că responsabilii pentru Creditcard au susținut că “schimbau sistemul”.

Cu toate acestea-a explicat Maduro-, câteva ore după, punctele de vânzare nu funcționau la începutul sezonului de Crăciun.

“Sunt operațiuni fără chip, pentru a provoca daune în tăcere, pe la spate, și de a induce în eroare un popor, a deranja un popor, pentru a încerca să urce unde au eșuat politic”, a spus Președintele despre promisiunea opoziției, care a fost făcută la începutul lui 2016 urmașilor lor, aceea de a prelua puterea politică în acest an.

Atacul asupra banilor a fost altă față a războiului financiar.

Tocmai despre circulația banilor de hârtie Președintele a denunțat o operațiune financiară dirijată din Cucuta, Columbia. Acesta a explicat că operațiunea se bazează pe participarea mafiei columbiene pentru a lăsa țara fără bani de hârtie.

Ca răspuns la boicot, Maduro a anunțat circulația timpurie a biletelor de 500 și 5000 de bolivari, ca parte a măsurilor de facilitare a fluxului sistemului monetar național.

Aceste acțiuni de război financiar au loc în mijlocul acordului între țări ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (Opep) și Non-Opep, pentru a reduce producția la 1,2 milioane de barili/zi, ceea ce a permis ca produsul brut venezuelean să treacă de la 38 la 44 de dolari pe baril.

Înainte de acordul istoric din Opep, țara a fost calificată cu nivel ridicat de risc de către sistemul financiar internațional, chiar dacă Venezuela și-a plătit la timp angajamentele internaționale cu o balanță de plată de aproximativ 60 de miliarde de dolari.

Fără să mai menționăm faptul că națiunea sud-americană are cea mai mare rezervă de petrol din lume, cu o cantitate care depășește 299 de miliarde de barili.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets