Venezuela se prezintă la UNESCO cu ţesătura de Curagua


Caracas, 01 decembrie 2015 (Ministerul Puterii Populare pentru Relaţii Externe).

Republica Bolivariană Venezuela va participa la cea de-a zecea sesiune a Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO, în Namibia pe 2-3 decembrie, cu scopul de a susţine tradiţiile în Patria lui Bolívar Şi pentru a face cunoscută curagua, planta propusă pentru a fi inclusă în lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.

Ministra Puterii Populare pentru Relaţii Externe, Delcy Rodríguez, a invitat poporul venezuelean, prin intermediul contului său de Twitter @DrodriguezVen ¨să urmărească declaraţia noastră pentru patrimoniul umanităţii la UNESCO: ţesătura de Curagua, din Monagas”.

Solicitarea trimisă la Paris încă de anul trecut îndeplineşte toate criteriile solicitate de către Organizaţia Naţiunilor Unite şi, din acest motiv, Comitetul de Evaluare a decis să înscrie această exprimare a culturii din municipiul Aguasay, statul Monagas în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO.

Delegaţia venezueleană va fi condusă de María Ismenia Toledo, Benito Irady şi artista populară Ramona Chaurán, care au făcut deja o primă oprire în Germania pentru a expune progresul Venezuelei în cadrul Listei Reprezentative a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii şi de Salvgardare Urgentă, cum ar fi pentru a face cunoscută planta de curagua, material candidat a fi înscris în lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.

Curagua este o plantă de origine amazoniană. Influenţaţi de experienţa lor cu palmierul moriche, localnicii au început să extragă fibrele plantei pentru a fi folosite de ţesătorii care au dezvoltat o serie de tehnici şi abilităţi pentru crearea faimosului hamac de curagua din Aguasay. Paşii pentru obţinerea fibrelor de curagua constituie un ansamblu complex şi semnificativ de cunoştinţe şi practici care reunesc competenţe speciale de cultivare, extragere şi procesare a fibrelor plantei, până la transformarea lor în fire albe, fine care ulterior –cu tehnica ţesătorilor – se transformă în produse de artizanat, cum ar fi Hamacul de Curagua din Aguasay.

V_UNESCO_tesatura

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets