VENEZUELA ȘI-A EXPRIMAT ÎNGRIJORAREA ÎN COLUMBIA PENTRU ATACURILE ASUPRA ECONOMIEI SALE


REPUBLICA BOLIVARIANĂ A VENEZUELEI
MINISTERUL PUTERII POPULARE
PENTRU AFACERI EXTERNE

COMUNICAT

Republica Bolivariană a Venezuelei se adresează guvernului Republicii Columbiei cu posibilitatea de a-și exprima profunda îngrijorare cu privire la diferitele acțiuni care, de pe teritoriul Columbiei desfășoară acte criminale împotriva monedei și economiei venezuelene, prin extracția extraordinară a bancnotelor de monedă națională.

În acest sens, guvernul venezuelean reiterează în mod oficial solicitarea adresată guvernului Columbiei de a abroga articolele din Rezoluția Nº 8 din legislația sa, care promovează situația de schimb și perturbă economia venezueleană, prin intermediul dublei reglementări privind schimbul de monede, lucru stabilit oficial de către Banca Centrală a Columbiei, și alta doar pentru granițele fără șefi sau controale stabilite.

În timpul Reuniunii Prezidențiale din Cartagena de Indias, de pe data de 01 august 2014, ambele țări au convenit să avanseze cu măsuri pentru a ataca abuzurile financiare și, de asemenea, la întâlnirea dintre Ministerele de Externe, din septembrie 2015, Columbia a propus în mod expres publicarea unei rate oficiale de schimb pentru Bolivar, așa cum se întâmplă cu monedele din alte țări. De asemenea, s-a convenit să se revizuiască operațiunea de schimb pentru a se raporta la spălările active, insistând asupra faptului că propunerea concretă ar fi “mai mult control și mai puțină informație” din partea autorităților columbiene.

Cu scopul de a contracara atacurile criminale asupra monedei noastre și pentru a asigura o eficiență maximă a măsurilor excepționale anunțate recent de Președintele Nicolas Maduro Moros, Guvernul Bolivarian informează despre decizia de a închide frontiera pentru șaptezeci și două (72) de ore începând din această seară.

Guvernul Venezuelean a ratificat către Republica soră Columbia dorința de a consolida cooperarea bilaterală în toate domeniile. În acest sens, solicită o mai mare cooperare a autorităților competente pentru recuperarea efectivă și rapidă a bancnotelor venezuelene care sunt în mod ilicit în această țară soră.

Caracas, 12 decembrie 2016

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets