Venezuela şi Brazilia convin asupra mecanismelor de creştere a comerţului şi a investiţiilor comune


venezuela_braziliaCaracas, 29 de ianuarie 2016 (Ministerul Puterii Populare pentru Relaţii Externe).

De la  Palatul Itamaraty, în oraşul Brasilia, ministra pentru relaţii externe a Republicii Bolivariene Venezuela, Delcy Rodríguez a oferit un bilanţ asupra unei importante întâlniri bilaterale susţinută cu omologul său Mauro Viera.

„Am abordat astăzi aspecte importante în cadrul bilateral. Am făcut un bilanţ al relaţiilor noastre, al acordurilor şi o actualizare a acestora” a punctat Rodríguez.

Ministra Relaţiilor Externe a subliniat importanţa integrării regionale şi a potenţialului ţărilor din blocul Latino-american pentru a înfrunta actuala criză economică mondială, „mulţumim pentru schimbul avut astăzi în acest sens, pentru creşterea relaţiilor noastre comerciale, privind mereu spre sud” a semnalat.

La un alt punct, a expus audienţei din Brasilia motoarele economice declarate de către preşedintele Nicolás Maduro, împreună cu sectoarele de producţie private şi naţionale din Venezuela „pentru a transforma Venezuela într-o Venezuelă puternică şi pentru a întări platforma productivă”.

A informat faptul că a revizuit împreună cu Viera aspecte importante ale MERCOSUR cum ar fi „actualizarea normativă a Venezuelei”.

Delcy Rodríguez, a mărturisit că se simte „fericită” acum că Venezuela îşi va asuma în 2016 preşedinţia pro tempore a Uniunii Naţiunilor Sud-Americane (UNASUR) şi a Pieţei Comune a Sudului (MERCOSUR). Referitor la aceasta, a adăugat că Patria lui Bolivar va continua pe calea independenţei economice, comerciale şi culturale şi a suveranităţii.

De asemenea, cu referire la Summit-ul Americii de Sud – Ţările Arabe (ASPA) ce va avea loc în Venezuela, în anul 2018, ministra a menţionat că Brazilia va colabora cu Venezuela pentru construirea unei agende de lucru între America de Sud şi ţările arabe.

Şefa Diplomaţiei Păcii s-a aflat în compania Vice-preşedintelui Sectorial şi a ministrului pentru Economie Productivă, Luís Salas, precum şi a vice-ministrului pentru America Latină şi Caraibe, Alexander Yánez.

În încheiere, ministra a adresat felicitări, în numele Guvernului Bolivarian, pentru prezenţa Braziliei în blocul economic BRICS şi a adăugat că „este o mândrie ca sud-americani, să ne bazăm pe Brazilia într-o reconfigurare geopolitică mondială de asemenea importanţă.

Ştim că se constituie într-un pol emergent şi că Brazilia joacă un rol strategic şi de fiecare dată când Brazilia participă în variatele scenarii ale BRICS, noi, ca sud-americani ne simţim nu numai reprezentaţi, ci şi extrem de mândri”.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets