VENEZUELA ȘI CHINA CONSOLIDEAZĂ ALIANȚA ECONOMICĂ


venezuela_chinaMinerit, agricultură și alimentație, industrie, știință și tehnologie, comerț și altele vor beneficia de pe urma unor acorduri noi.

În timpul săptămânii 17-21 octombrie, secretarii Comisiei Mixte la Nivel Înalt China-Venezuela (CMAN), Wu Hongliang și Simon Zerpa, au avut mai multe întâlniri de lucru, la sediul Comisiei Naționale de Dezvoltare și Reformă din China, cu scopul de a examina diverse aspecte ale relațiilor bilaterale.

Zona centrală a întâlnirii a fost începerea pregătirilor pentru celebrarea celei de-a XV-a Comisie Mixtă la Nivel Înalt China-Venezuela (CMAN), care va avea loc în a doua săptămână a lunii decembrie 2016, în orașul Caracas, Venezuela.

Din octombrie 1999, între cele două țări s-a menținut o strânsă relație de cooperare și lucru în comun, care a fost reiterată în diferite ocazii din anul 2001, odată cu realizarea a paisprezece Comisii Mixte la Nivel Înalt (CMAN) și cinci reuniuni ale Secretariatului Tehnic, ceea ce a permis înțelegerea reciprocă și o mai mare apropiere și profunzime, a informat Ministerul de Externe.

Această politică și-a intensificat ritmul în timpul Guvernului Președintelui Nicolas Maduro Moros, care, din anul 2013 a avut șase întâlniri prezidențiale cu omologul său chinez, Xi Jinping, unde au inclus finalizarea a trei Comisii Mixte la Nivel Înalt în vederea realizării prezentei, cea de-a XV-a ediție.

Acest mecanism important de cooperare reciprocă va fi condus de către cele mai importante autorități ale CMAN: din Venezuela, Vicepreședintele Ricardo Menendez; și din China, miniștrii Xu Shaoshi și Ning Jizhe.

Cu această ocazie, secretarii ambelor țări au fost de acord cu realizarea a opt ateliere de lucru care se vor desfășura pe parcursul lunilor octombrie și decembrie, în orașul Caracas.

Printre cele mai importante acorduri care se așteaptă a fi realizate între cele două națiuni, care vor fi concretizate cu celebrarea celei de-a XV-a CMAN, se numără: cooperarea pentru consolidarea unor societăți mixte în domeniul producției de petrol ca Petrozumano, Sinovensa șiJunin 10; începerea activității în comun pentru exploatarea aurului și altor minerale la Arcul Minier Orinoco; instalarea Institutului Confucio în Venezuela, printre altele.

De asemenea, se așteaptă ca în cadrul acestei ediții noi a comisiei binaționale să se realizeze întâlnirile de schimb cultural de care să se bucure poporul venezuelean, pe parcursul lunii decembrie a acestui an.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets