Venezuela și FAO creează un nou program de cooperare pentru eradicarea foametei: SANA


Santiago de Chile, 17 aprilie 2015 (MPPRE).

SANA este un nou program de cooperare care vizează consolidarea luptei împotriva foametei în America Latină și Caraibe, creat de Republica Bolivariană Venezuela și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, FAO.

Cu un buget inițial de 12 milioane de dolari oferit de Guvernul Venezuelean, programul de cooperare triangulară de Securitate și

Suveranitate Alimentară și Nutrițională pentru America Latină și Caraibe – SANA va acționa cu precădere în cele douăzeci și unu de țări membre ale acordului Petrocaribe și ale Alianței Bolivariene pentru Popoarele Americii Noastre.

„Venezuela nu numai că pune în aplicare inițiative de securitate alimentară de impact maxim pentru populația sa, ci este și un asociat cheie în diverse inițiative de cooperare Sud-Sud care caută să împlinească visul unei Americi Latine și Caraibiene să nu mai sufere de foame”, a spus Reprezentantul Regional FAO, Raúl Benítez.

Potrivit FAO, America Latină și Caraibe este regiunea care a realizat cele mai mari progrese în lupta contra foametei, produs al marelui angajament politic care există la nivelul Statelor și organismelor sale de integrare. „Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene a lansat în ianuarie, anul acesta, planul său de eradicare a foametei, aceasta însemnând că securitatea alimentară a atins nivelul maxim al agendei politice regionale”, a spus Benítez.

Venezuela pe lângă faptul că a reușit să atingă „scopul scăderii nivelului foametei” enunțat în Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, a reușit de asemenea să mențină nivelul său de subnutriție sub 5%, prin sporirea intervențiilor sale naționale și cooperarea sa internațională pentru eradicarea definitivă a foametei în regiune: „Venezuela și FAO cred profund în acest țel și își unesc forțele pentru a îl îndeplini prin intermediul SANA”, a explicat Marcelo Resende, Reprezentant FAO în Venezuela.

SANA va lucra la cele 3 componente principale. Primul este sprijinul tehnic al principalelor inițiative regionale de luptă împotriva foametei, cum ar fi Planul de Acțiune pentru eradicarea foametei și sărăciei „Hugo Chávez” și Planul de Securitate Alimentară, Nutriție și Eradicarea Foametei al CELAC. „FAO a sprijinit aceste planuri încă de la înființarea lor și sperăm să continuăm să le sporim impacturile împreună cu Venezuela prin intermediul SANA”, a spus Resende.

A doua componentă SANA vizează consolidarea mișcărilor sociale, formând lideri și organizații rurale ca să poată participa la elaborarea și la punerea în aplicare a politicilor și agendelor de securitate alimentară.

A treia componentă SANA va viza colaborarea cu organizațiile agricole familiare și țărănești, și cu guvernele pentru susținerea spațiilor de interschimb și comercializarea solidară de alimente.

Raúl Benítez a evidențiat că SANA ar putea accelera și aprofunda progresele în lupta contra foametei și a spus, că dacă s-a redus foamea în regiune, atunci „vom merge către eradicare, deoarece ne dorim o Americă Latină și Caraibiană mai prosperă și mai dreaptă”.

SANA

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets