Venezuela şi Guyana stabilesc un acord privind reîntoarcerea la post a ambasadorilor şi iniţierea dialogului între cele două națiuni


venezuela_guyanaNew York, 27 septembrie 2015 (Ministerul Puterii Populare pentru Comunicare şi Informaţie).

Preşedintele Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolás Maduro, a anunţat că în urma întâlnirii avute cu omologul său din Republica Cooperativă Guyana, David Granger, în seara de duminică la sediul Naţiunilor Unite, s-a stabilit un acord privind întoarcerea imediată a ambasadorilor, precum şi iniţierea dialogului între cele două națiuni.

Astfel, i-a informat pe ziariştii care aşteptau ieşirea sa de la această întâlnire, că fără îndoială poate cataloga întâlnirea drept un alt triumf al diplomaţiei păcii care caracterizează Revoluţia Bolivariană.

A explicat, de asemenea, că în zilele următoare, comisiile speciale delegate de către Secretarul General al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, se vor deplasa în ambele ţări pentru ca, în conformitate cu Acordul de la Geneva, să evalueze în profunzime elementele contencioase care stau la baza litigiului privind  Guayana Esequiba.

De asemenea, Şeful de Stat a declarat că în această reuniune „Venezuela a insistat asupra necesităţii iniţierii procedurii de asistenţă prin Ofiţerul de Pace al ONU, cu stabilirea unui termen limită, ca în acest fel să se identifice canalele politice, economice şi internaţionale care să genereze un acord acceptabil şi corect pentru ambele părţi”.

Preşedintele venezuelean a afirmat categoric: „Dorim să avem relaţii de bună vecinătate, Venezuela nu a fost şi nu va fi niciodată o ţară pro imperialistă, noi promovăm o doctrină de înfrăţire, profundă, şi ca dovadă pentru acest lucru stă contribuţia fundamentală pe care a avut-o Petrocaribe în dezvoltarea Guyanei”.

În plus, Preşedintele venezuelean a menţionat că  a propus partenerilor din Guyana „relaţii de comunicare permanente, pentru a evita ca minciuna să fie transformată într-un efect provocator”.

Estimează ca din momentul reîntoarcerii ambasadorilor să se stabilească comunicarea directă, o relaţie fluidă, de dialog şi conversaţii care să clarifice zvonurile susţinute de către transnaţionale precum Exxon Mobil sau alte ţări.

„Această reuniune este un succes al diplomaţiei păcii, mulţumesc pe această cale prim-miniștrilor din Caraibe, secretarului general şi acum ne pregătim pentru primirea comisiei desemnate de către  Ban Ki-moon”.

A mai comentat şi faptul că a  i-a adus la cunoștință lui David Granger că popoarele din Venezuela şi Guyana sunt destinate înfrăţirii şi apropierii, „iubim şi respectăm poporul din Republica Cooperativă Guyana, chiar şi în condițiile unei răni pe care ne-a lăsat-o Imperiul Britanic”.

În luna martie Guyana a autorizat în zona reclamată de către Venezuela exploatări petroliere din partea companiei din Statele Unite Exxon Mobil; după încercări eşuate de a pune în aplicare metodele juridice ce sprijină Venezuela în această dispută teritorială, pe 7 iulie, Venezuela supune revizuirii integrale relaţiile sale cu Guyana şi îşi recheamă ambasadoarea pentru consultări.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets