Venezuela şi Qatar îşi aprofundează cooperarea strategică


venezuela_qatarCaracas, 25 noiembrie 2015 (Agenţia Venezueleană de Ştiri).

Miercuri, Venezuela şi Qatar şi-au consolidat relaţiile de cooperare strategică prin semnarea a opt acorduri în materie economică, juridică, sportivă, de transport aerian şi în domeniul vamal.

Preşedintele, care s-a întâlnit cu Emirul Qatar-ului, şeicul Tamim Bin Hamad Al-Thani, la Palatul Miraflores din Caracas, a adresat un îndemn popoarelor celor două ţări pentru a continua împreună pe drumul dezvoltării, ca un motor de susţinere a integrării binaţionale.

După parcurgerea traseului de onoare format din militarii Forţei Armate Naţionale Bolivariene (FANB), Emirul a salutat echipa ministerială a Guvernului revoluţionar. În acest timp, preşedintele Maduro a procedat la fel cu autorităţile din Qatar care l-au însoţit pe Hamad Al-Thani.

Pe durata întâlnirii, care a fost de o oră şi jumătate, ambii Şefi de Stat au discutat aspecte legate de relaţiile bilaterale, precum şi importanţa întăririi parteneriatelor în cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEP) şi al Forumului Ţărilor Exportatoare de Gaz, pentru a promova stabilitatea pieţei hidrocarburilor şi a preţului corect atât pentru ţiţei cât şi pentru gaz.

De asemenea, preşedintele Maduro a amintit faptul că la Caracas se va desfăşura Summit-ul Americii de Sud şi Ţărilor Arabe, în 2018, fapt ce se va constitui într-o oportunitate de a stimula activitatea comună şi schimbul cultural, precum şi unitatea între popoare.

venezuela_qatar1Între cele opt acorduri semnate miercuri se remarcă eliminarea reciprocă a necesităţii vizei pentru paşapoartele diplomatice şi cele de serviciu; reciprocitate în materie legală; un memorandum de acord pentru tineret şi sport, precum şi o cooperare în ceea ce priveşte legislaţia vamală.

Ambele naţiuni au decis asupra unui acord ce are ca obiectiv partajarea codurilor în vederea facilitării serviciilor aeriene între cele două ţări; un memorandum între băncile centrale ale celor două naţiuni; un acord între oraşele Caracas şi Doha, capitalele din Venezuela şi Qatar.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets