Venezuela şi Trinidad îşi aprofundează cooperarea în domeniile securităţii, energiei, culturii şi comerţului


venezuela_trinidadCaracas, 26 octombrie 2015 (Agenţia Venezueleană de Ştiri).

Luni 26 octombrie, Venezuela şi Trinidad şi Tobago au derulat o reuniune la nivel înalt cu scopul de a-şi întări cooperarea în domeniile securităţii, energiei, culturii şi comerţului.

„Am purtat discuţii asupra variatelor domenii de cooperare şi am decis să ducem aceste relaţii la un nivel superior, cu scopul de a extinde ariile de cooperare şi de a aprofunda legăturile de bună vecinătate şi înfrăţire”, s-a exprimat Ministra Relaţiilor Externe, Delcy Rodríguez, care a condus această întâlnire împreună cu Ministrul Relaţiilor Externe şi Comunităţii Caraibelui (CARICOM) din Trinidad, Dennis Moses.

Diplomata venezueleană a indicat că în cadrul acestei reuniuni, care s-a desfăşurat la sediul Ministerului Relaţiilor Externe din Venezuela, reprezentanţii ambelor naţiuni s-au angajat să implementeze acţiuni comune de securitate vizând „schimbul de informaţie privilegiată în scopul combaterii delictelor transfrontaliere, precum şi înfiinţarea de agenţii poliţieneşti pentru facilitarea comunicării între misiunile diplomatice”.

A semnalat, de asemenea, ca atât Caracas, cât şi Puerto España vor dezvolta cooperarea în domeniul protecţiei civile şi vor instala centre de asistenţă pentru dezastre şi crize naturale.

În domeniul energetic, ambele naţiuni vor continua dezvoltarea acordului pentru exploatarea şi extinderea zăcămintelor de hidrocarburi aflate pe platforma Manakin-Cocuina, localizată la frontiera maritimă a celor două ţări şi care posedă 0,74 miliarde de metrii cubi de gaz, din care 66% revin statului Trinidad, iar 34% Venezuelei.

Ministra Relaţiilor Externe, Rodríguez, a amintit că acest acord a fost subscris în luna februarie, cu ocazia vizitei pe insula caraibeană a Preşedintelui Republicii, Nicolás Maduro.

„Titularii mandatelor pentru Energie din ambele ţări au decis în privinţa iniţierii unei relaţii între comitetele de coordonare, stabilită pentru a doua săptămână a lunii noiembrie, vizând stimularea companiilor private şi operatorilor pentru activarea operativităţii în acest domeniu”, a menţionat. Legat de aceasta a mai adăugat că în cadrul reuniunii de luni s-a discutat şi propunerea de extindere a gamei de produse exportabile de către Venezuela în domeniul petrolier.

De asemenea, reprezentanţii din Venezuela şi Trinidad au ratificat dezideratul de aprofundare a schimbului comercial, beneficiind de legăturile istorice de înfrăţire şi apropiere geografică.

„Am descoperit că în pofida originii istorice şi a strânsei apropieri geografice, ne plasăm produsele în alte părţi sau le cumpărăm din ţări foarte diferite”, a indicat Rodríguez, insistând asupra extinderii schimbului energetic.

Relaţiile culturale dintre Venezuela şi Trinidad vor fi, de asemenea, consolidate, iar în acest sens Ansamblul Naţional de Orchestre pentru tineret va implementa cooperarea cu insula caraibeană.

La rândul său, Ministrul Relaţiilor Externe al Trinidad şi Tobago, Dennis Moses, şi-a exprimat satisfacţia privind acordurile bilaterale încheiate cu Guvernul Bolivarian al Venezuelei, acorduri ce se constituie în paşi fermi către aprofundarea relaţiilor între cele două ţări caraibiene.

Declaraţiile le-a oferit după întâlnirea sa cu Ministra Puterii Populare pentru Relaţii Externe, Delcy Rodríguez, la Casa Amarilla, din Caracas.

Diplomatul din Trinidad a pus în evidenţă eforturile făcute de către ambele naţiuni în ceea ce priveşte zăcămintele transfrontaliere care stimulează extinderea pieţelor în direcţia unei noi dezvoltări între ţările sudice.

Moses a mai subliniat şi eforturile Executivului venezuelean pentru echilibrarea pieţei petroliere şi aducerea preţului ţiţeiului la un nivel corect. „Dorim, pe această cael, să recunoaştem efortul preşedintelui (Nicolás) Maduro pentru convocarea unei reuniuni de urgență a producătorilor membri şi nemembri OPEC”.

A mai adăugat că „în cazul cooperării energetice, pieţele instabile indică necesitatea cooperării de manieră urgentă în sensul consolidării relaţiei noastre în acest sector al energiei”.

În acelaşi sens, a declarat că ambele delegaţii au susţinut discuţii fructuoase pe temele securităţii, culturii şi comerțului, discuţii care au generat decizii importante ce vor permite ambelor ţări protagonismul într-o lume „care îşi schimbă centrul de gravitaţie către ţările în curs de dezvoltare şi considerăm comerţul internaţional drept un motor al acestei dezvoltări”.

Ministrul Dennis Moses a precizat că legăturile dintre Venezuela şi Trinidad şi Tobago merg mult dincolo de apropierea geografică „şi sunt fundamentate pe necesitatea şi întreaga istorie de sprijin comun”, pentru consolidarea dezvoltării comerciale, energetice şi economice, după cum cer aceste vremuri noi.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets