Venezuela solicită apărarea ONU de către puterile care amenință cu impunerea războiului

Venezuela solicită apărarea ONU de către puterile care amenință cu impunerea războiului


onu_VCaracas, 25 septembrie 2017 (AVN)

Ministrul Puterii Populare pentru Afaceri Externe din Venezuela, Jorge Arreaza, a făcut un apel la Adunarea Generală a Organizației Statelor Unite (ONU) să apere organizația de puterile care amenință cu impunerea războiului și durere, prin intermediul măsurilor unilaterale și coercitive față de popoarele care luptă împotriva hegemoniei capitaliste.

’’Această casă, cea a multilateralismului și a respectului față de egalitatea popoarelor și a Statelor, a fost desecrată, nerespectată și ofensată, de puterile arogante care încearcă să își impună regulile de joc unilateral, de război, suferință și durere’’, a spus ministrul venezuelean în discursul său din cadrul celei de-a 72-a sesiune regulată.

’’Organizația Națiunilor Unite este o tribună aproape sacră pentru popoarele care se dedică păcii și înțelegerii’’, a spus el de la New York, unde a menționat că ONU este folosită de forțele ale cărui scop este de a forța schimbările guvernelor în țările suverane.

El a denunțat că astfel de manevre au fost evidențiate în discursul președintelui Statelor Unite, Donald Trump, în fața organismului, pe 20 septembrie, lucru care a încălcat principiile organizației multilaterale prin promovarea războiului și distrugerii.

’’Un spectacol de nerușinare și ipocrizie politică a lui Donald Trump, care și-a bazat atacurile asupra umanității despre valorile păcii și prosperității’’, a spus el.

Măsurile coercitive unilaterale ale administrației Trump au fost aliniate împotriva Venezuelei, Iranului și Siriei, printre alte țări care nu se supun Washington. În acest sens, Arreaza a subliniat că cei 120 de membri ai Mișcării Țărilor Nealiniate (NAM) au aprobat un document împotriva măsurilor aplicate poporului venezuelean.

El a subliniat că magnatul american i-a amenințat pe venezueleni cu folosirea celei mai puternice forțe militare din lume, și că sancțiunile economice ilegale impuse împotriva țării caraibiene sunt menite să ’’forțeze schimbările nedemocratice în sistemul Guvernului din Venezuela’’.

Ministrul venezuelean a reamintit că în 2006 președintele Hugo Chavez a avertizat în cadrul acestei organizații despre necesitatea restricționării amenințărilor la adresa păcii mondiale, față de acțiunea președintelui Statelor Unite de atunci, George W. Bush.
El a denunțat că guvernul american nu merită să facă parte din Consiliul Drepturilor Omului de la ONU, deoarece nu a ratificat 72% din acordurile internaționale în acest domeniu, făcându-l principalul violator al normei, ’’nu numai în propria țară, dar și în lume’’, a spus acesta.

El a reamintit, de asemenea, că Statele Unite este singura țară de pe planetă care a îndrăznit să folosească arme nucleare împotriva altor popoare.

’’Venezuela se opune ferm armelor nucleare. De aceea, am semnat tratatul de neproliferare’’, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Venezuelei a enumerat câțiva indicatori negativi care evidențiază asistența medicală precară din S.U.A. a celor săraci, lipsa independenței puterilor publice, condamnările la pedeapsa pe viață pentru minori (în special afro-americani), și impulsul la segregarea rasială, din timpul administrației lui Donald Trump.

În plus, a considerat ostil că cel mai mare poluant al lumii, Statele Unite, se retrage din acordul de la Paris. El a spus că Venezuela aderă la premisa mișcărilor de mediu din lume: ’’să nu schimbăm clima, să schimbăm sistemul’’.
În altă ordine de idei, ministrul venezuelean a respins războaiele induse, sângeroase și prefabricate, precum cele din Siria și Libia. El a subliniat, de asemenea, necesitatea de a recunoaște Statul Palestina și granițele sale din 1967.

De asemenea, a făcut referire la problema migrației europene și a ratelor ridicate de decese cauzate de deplasările forțate. ’’Vedem cu durere cum Marea Meditarană a devenit un cimitir’’, a spus.

El a felicitat acordul de pace dintre FARC și guvernul bolivarian, și a subliniat faptul că țara caraibiană va continua să sprijine acum procesul cu Armata de Eliberare Națională.

A trimis, de asemenea, condoleanțe și a reiterat sprijinul Venezuelei pentru țările care au suferit furia recentelor fenomene naturale. A denunțat faptul că țările mici pun morții într-un război al țărilor dezvoltate și sistemul capitalist împotriva pământului mamă.

În cele din urmă, Arreaza a ratificat faptul că Venezuela apără construirea unei noi lumi multicentrice și multipolare pentru promovarea păcii între popoare, în cadrul unei politici de respect pentru respectarea suveranității.

Sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets