Venezuela va analiza în profunzime relațiile cu Guvernul Statelor Unite


rel_suaCaracas, 18 iulie AVN

Cancelarul Republicii, Samuel Moncada, a anunțat marți că Guvernul Venezuelei va analiza în profunzime relațiile cu Statele Unite, după ce țara americană a amenințat că va aplica ’’dure și prompte’’ sancțiuni economice împotriva țării dacă se continuă cu Adunarea Națională Constituantă, ale cărei alegeri vor avea loc pe data de 30 iulie.

’’Din instrucțiunile președintelui Maduro vom face o analiză profundă a relațiilor cu Statele Unite, deoarece nu vom permite umiliri din partea altor țări’’, a declarat de la Ministerul de Externe, după ce a citit o declarație care spune că Venezuela respinge intervenția Casei Albe.

Moncada a spus că această amenințare lasă ’’o zi întunecată în relații’’ nu numai între Statele Unite și Venezuela, ci și cu America Latină. În plus, a acuzat Guvernul lui Donald Trump că a inițiat o altă etapă de sancțiuni economice și unilaterale împotriva țării.

’’Guvernul Trump încalcă tot dreptul internațional și acționează în mod unilateral împotriva vocii unui popor care a participat masiv la procesul electoral. Acesta este un semn al parțialității sale absolute cu sectoarele de dreapta venezuelene violente’’, a spus el, în timp ce a îndemnat oamenii și diplomații venezueleni din toată lumea să se unească în apărarea patriei.

Câteva minute înainte de aceste declarații, Moncada a citit comunicatul în care Guvernul venezuelean afirmă că Statele Unite, cu amenințarea de a aplica sancțiuni, își arată nestingherit ’’parțialitatea absolută cu sectoarele violente și extremiste din politica venezueleană, susținători ai utilizării terorismului pentru a răsturna un Guvern popular și democratic’’.

’’Ruina morală a opoziției venezuelene l-a făcut pe președintele Trump să comită o agresiune deschisă împotriva unei țări latino-americane. Nu știm cine a redactat, cu atât mai puțin cine a autorizat un comunicat atât de sărac din punct de vedere conceptual și moral’’, se arată în text.

Executivul consideră că ’’vălul democratic subțire al opoziției venezuelene a căzut’’ și dezvăluie, de asemenea, ’’forța brutală de intervenție a Guvernului american, care a fost în spatele violențelor suferite de poporul venezuelean în ultimele patru luni’’.

De aceea, a făcut un apel către popoarele din regiune și din lume să ’’înțeleagă amploarea amenințării brutale din acest comunicat imperial, și să apere suveranitatea, autodeterminarea și independența’’.
Guvernul național a reiterat faptul că convocarea unui element Constitutiv este consacrat în Constituție și este numai de responsabilitatea poporului venezuelean.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets