Venezuela va propune UNESCO declararea cântecelor pastorale de câmpie drept patrimoniu cultural


UNESCO_cantece_pastoraleCaracas, 22 februarie 2016 (Agenţia Venezueleană de Ştiri).

După doi ani de activitate, Centrul de Diversitate Culturală va prezenta în luna martie a acestui an o solicitare către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) în vederea declarării cântecelor pastorale de câmpie drept Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanităţii.

În acest scop, experţi în domeniul culturii din ţară au susţinut o întâlnire la Şcoala de Arte Cristóbal Rojas, din statul Barinas, în zilele de 18 şi 19 februarie, pentru a definitiva detaliile acestei solicitări ce se află deja în faza finală de elaborare.

„În acest caz este vorba de cântecele de muncă de la câmpie, nu doar din câmpia venezueleană, ci şi din cea columbiană”, s-a exprimat Benito Irady, preşedintele Centrului de Diversitate Culturală, conform unei note informative publicată pe pagina web www.albaciudad.org.

A indicat, în plus, că în contextul traiectoriei urmate de această importantă activitate care de-a lungul anilor a marcat dezvoltarea muncilor câmpului, solicitarea către UNESCO va presupune adoptarea de măsuri de conservare urgente.

În momentul în care se vor îndeplini toate condiţiile necesare, Venezuela va fi inclusă pentru cea de-a cincea oară pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, după Demonii Dansatori de Corpus Christi (2012), Sărbătoarea de San Pedro (2013), tradiţia orală a satului Mapoyo (2014) şi Ţesătura de Curagua (2015).

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets