Venezuela va sărbători ziua Artistului Plastic în cinstea marelui maestru Armando Reverón


Caracas, 10 mai 2015 (Correo del Orinoco).

Duminică, 10 mai s-a sărbătorit în Venezuela Ziua Artistului Plastic pentru comemorarea nașterii lui Armando Reverón, unul din membrii cei mai de seamă ai Academiei de Arte Frumoase, considerat a fi unul dintre cei mai buni artiști ai secolului XX.

În cadrul activităților care s-au realizat pentru sărbătorirea acestei zile, Galeria Artei Naționale (GAN) a alcătuit un program special pentru ca toată familia să ia contactul cu viața creatoare a lui Reverón.

Reverón s-a născut pe 10 mai 1889 în Caracas. Fiind considerat cel mai mare artist plastic venezuelean, Reverón a arătat lumii frumusețea orbitoare din Caraibe prin întruchiparea forței și luminozității luminii tropicului în liniile sale fine și trăsăturile sale subtile și minimaliste. Opera acestui artist plastic venezuelean a fost declarată la data de 10 mai 2014 ca „Bun de Interes Cultural” de către Statul Venezuelean datorită aportului valoros al fiecărei opere artistice pe care l-a adus plasticității venezuelene și latino-americane, prin accentului tropical pe care l-a oferit impresionismului și prin folosirea de obiecte ca expresie estetică, resursă preluată ani mai târziu de Pop Art.

La vârsta de 32 de ani, Reverón s-a stabilit în Macuto, oraș din statul Vargas la malul Mării Caraibe, unde a realizat marea parte a operelor sale prin intermediul cărora a reușit să capteze lumina tropicului care se odihnea deasupra naturii care îl înconjura, flancată de impozanta Mare Caraibe.

Peisajele și prezența feminină au fost obiectivele sale favorite. Captivat de acestea, le-a dedicat mare parte din moștenirea sa artistică extinsă, depășind 4000 de opere în care figurează strugurii, cocotierii, peisajele cu mare, hamacele și unele sărbători tradiționale ale portului La Guaira, cum ar fi Crucea de Mai, Sărbătoarea în Caraballeda și procesiunea Virgen del Valle.

În încercarea sa impresionantă de a reprezenta culorile naturii cât mai aproape de realitate, a dezvoltat trei momente cromatice bine definite în opera sa: perioada albastră, albă și sepia.

Reverón a încetat din viață la data de 18 septembrie 1954 în Caracas. Osemintele sale vor fi mutate la Panteonul Național, unde se odihnesc bărbații și femeile cei mai proeminenți oameni ai națiunii, în recunoașterea operelor și al aportului acestora la artele plastice ale țării.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets